Guldborgsund Billedkunstråd

Netværkstræf og hæderslegat-uddelingen 2022

Stort tillykke til Kis Nellemann, der har modtaget Guldborgsund Billedkunstråds hæderslegat 2022. Legatet blev overrakt i forbindelse med Billedkunstrådets årlige netværkstræf, der havde ‘Kunst og Natur’ som tema.

Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget, Ole K. Larsen, overrakte legatet med disse ord:

“Når vi taler om ‘Kunst og Natur’ kan jeg ikke forestille mig nogen bedre til at modtage hæderslegatet end dig.

Fra en uddannelse som tekstilkunstner bevægede du dig i 70’erne over i forsøg med foto og håndlavet papir, og eksperimenterende papirkunst baseret på plantemateriale har været en central del af din praksis.

Når papiret sættes sammen med bark, græsser, grene, blomster, grøntsager eller siv og dernæst indfarves med rødebedesaft og okseblod opstår en særlig stoflighed: ét på samme tid skrøbeligt og ekspressivt udtryk, der afslører de to verdensbilleder, du er formet af: dels et østligt, disciplineret, meditativt formsprog; dels et vestligt, mere rustikt.

Uddannet i hhv. København, USA og Japan har du en imponerende international karriere bag dig. Du har udstillet flittigt i ind- og udland, er repræsenteret i museumssamlinger og på gallerier, har udført udsmykninger, solgt til høj og lav, samt modtaget fortjente legater og priser.

Og du har i årtier været en kæmpe kunstnerisk drivkraft her på Lolland-Falster. Du har bl.a. siddet i Amtets Billedkunstråd. Og du har markeret dig som kunstnerisk leder på Land Art Lolland-Falster-udstillingerne 2005-2008, hvor kunst mødte land og land mødte kunst.

Med Land Art Lolland-Falster skabtes helt nye oplevelser ude i naturen, og de besøgende så de ellers kendte mark- og skovlandskaber på anderledes og overraskende måder. Man kan vist godt sige, at alle involverede fik åbnet øjnene for nye ideer og nye måder at udnytte eksisterende ressourcer på.
Kunsten forholdt sig til naturens materialer, farver og former og gav et indtryk af de ubegrænsede muligheder, kunsten rummer.

Projektet gav anledning til et samarbejde og en social og kulturel udveksling mellem kunstnere, erhvervsliv, landbrug, kultur og turisme, der var forbilledligt, fordi det både skabte opmærksomhed om det multifunktionelle jordbrug i området, skabte en kulturel begivenhed, der profilerede vores landsdel og tiltrak såvel lokale som turister fra ind- og udland.

I værket ”Synergi 2+2=5” arbejdede du personligt med ’det hvide guld’ – sukkerroen – både som plante og afgrøde. Selv siger du, at du arbejder med kunst som forædlet natur. Det lyder som en næsten alkymistisk praksis. Kis, vi er mange, der sætter pris på, at du fortsat er aktiv i kunstmiljøet her i regionen. Dit iværksætteri, din nysgerrighed, din omhu og ildhu går ikke upåagtet hen. Det, du rører ved, bliver vitterligt til guld.

Med deltagelse i både Lys over Lolland, sommerudstillingerne på Masnedøfortet, In Situ Lolland og Det Blå Tårns årlige udstillinger er du en vigtig del af det lokale kunstmiljø på Lolland-Falster. Jeg og Billedkunstrådet håber, at dette hæderslegat måske kan bruges til at udfolde og realisere flere af dine stærke ideer.

Tak for dit engagement i kunsten, i vores område og i de kreative fællesskaber. Du ønskes hjerteligt tillykke med legatet og god arbejdslyst.”

Guldborgsund Billedkunstråd

Seneste nyheder